Alegerea bicicletei potrivite

Doriti sa incepeti cu acest sport,sau aveti o bicicleta de agrement pe care s-o folositi pentru deplasarea la faculta(in oras) sau sa iesiti in ture mai scurte sau mai lungi.Cautarea incepe ca magazinele de specialitate unde veti primi cele mai bune sfaturi cu privire la alegerea bicicletei.
In primul rand trebuie sa stiti la ce anume vreti sa folositi bicicleta si unde....
in prezent este o moda cu "montenbaicurile".biciclete care te orbesc cu frumusetea lor,cu "cauciucuri groase si multe viteze","cu suspensii pe fata si pe spate",biciclete "cu care poti taia si copacii".Asa gandeste cineva care nu are nici o idee despre acest sport.E plin orasul de oameni care merg la servici cu biciclete FULLSUSPENSION de tip "gunoi de 300lei",adica de fapt ce se ofera in majoritate amagazinelor din tara,biciclete ieftine pentru omul sarac care il fac si mai sarac.De la sudurile "pe langa" si pana la vestitele schimbatoare SIS si cercurile de tabla,aceste biciclete nu fac altceva decat sa va puna viata in pericol.Este foarte greu de inteles ca la mersul prin oras si pe sosea nu este nevoie de suspensie spate,nici macar de cea din fata.Si nici in teren accidentat aceste bikeuri(desi nu isi merita denumirea de bikeuri) ieftine nu functioneaza si nu vor functiona niciodata.
Un bike functionabil incepe de la suma de 700lei,de aici calitatea creste odata cu pretul,dar sa nu va asteptati in aceasta categorie la suspensii performante sau componente care sa va tina o viata.Cu acesti bani va puteti lua un bike de oras sau un bike de "ture usoare", pe care sa nu-l folositi la granita performantelor.
Un bike mai rezonabil,care sa suporte si "ture grele" si chestii mai competitive incepe deja de la 1800lei in sus....maximmul nu are rost sa-l zic(7-8000euro).
La alegerea bikeului contribuie mai multi factori cum ar fii:
-cel mai important e:la ce o sa-l folosesc?daca se vrea numai bicicleta de oras atunci se scapa ieftin pentru ca nu trebuie pus neaparat un telescop(care costa 25% din pretul bikeului)Daca,in schimb,se vor ture montane atunci trebuie neaparat un telescop,pt ca nu e tot una ca in decurs de cateva zile sa simti toate shocurile in maini sau sa absoarba telescopul o parte din ele.In general,la un bike de tura,trebuie sa aveti componentele "care se misca"(schimbatoare,roti,lant,pinioane) cat mai bune...altfel riscati sa ramaneti in varfu Pietrei Cetii si sa treiasca sa carati bitza in spate.Sunt convins ca nimeni nu vrea chestii extreme cu bitza,asa ca sfaturi pe tema asta voi da in particular.
-dupa ce am ales modelul de bike trebuie sa alegem marimea.Este FOARTE importanta alegerea marimii corecte a cadrului.Despre marimea corecta puteti fi indrumati la magazinele de specialitate.
In ture incepatorii NU isi testeaza limitele lor sau ale bicicletei;asta putandu-se face in zona Fagetului.
Biciclete second-hand:
Exista in Cluj cateva magazine de biciclete second-hand care au marfa buna si cateodata foarte buna.Marfa se aduce de obicei in sezon,deci spre iarna nu mai gasiti cine stie ce.Preturile unei biciclete second-hand variaza de la 250 la 6-700 de lei si de multe ori poti avea norocul sa cumperi o bicicleta mult mai buna decat una noua.Dar asta presupune sa fie vazuta si de cineva care se pricepe.
Daca nu va puteti intinde mai mult de 3-400 de lei atunci cea mai buna optiune este cumpararea unei biciclete second,si nicidecum a uneia noi de la first-bike sau DHS.Daca dispuneti de sume mai mari se poate incerca gasirea unei biciclete second cu un pret ceva mai mare si o echipare foarte buna,dar aceste biciclete sunt mai rare.

10 comentarii:

Anonim spunea...

interesant articolul....chiar am de gand sa imi cumpar bicicleta in zilele urmatoare....imi poti recomanda un magazin sh din cluj :P...ca toate lumea spune ca sunt in cluj dar nimeni nu spune unde ;)

Anonim spunea...

Si eu am aceeasi problema. Deja imi caut de 2 saptamani bicicleta pe la magazine dar nu am gasit nimic in bugetul meu. De fapt nu am gasit nimic second-hand de calitate. Mie imi vine greu sa cred ca e asa de dificil sa-ti cumperi o bicicleta rezonabila, (mult mai dificil decat daca ai cumpara o masina).
Oricum multumim autorului pt articol.

Unknown spunea...

as fi interesat si eu de adresele unor magazine second-hand.

Anonim spunea...

Bicicleta este potrivita pt. cel care o foloseste, numai atunci cand se tine cont de marimea cadrului; care trebuie sa corespunda cu inaltimea individului, existand un grafic in acest sens.

Freeride spunea...

Adevarat. Aici este doar un site dintre sutele existente cu asemenea tabele pentru alegerea cadrului. http://www.evanscycles.com/help/#mountain

Claudiu spunea...

Se pot spune unde se gasesc magazinele second din cluj? Chiar vreau sa imi cumpar o bicla sh si nu stiu de unde

Unknown spunea...

pt claudiu:
pe str. Mures, MEMO Service
pe str. Henry Barbusse, Bike Service sau ceva de genul acesta
... si bineinteles... sambata in Oser

Unknown spunea...

pt claudiu:
pe str. Mures, MEMO Service
pe str. Henry Barbusse, Bike Service sau ceva de genul acesta
... si bineinteles... sambata in Oser

Visky Tamás spunea...

De ex. BykeService http://www.bykeservice.com/, vinde biciclete sh (au si noi) in Cluj.

Freeride spunea...

Ii rog pe toti care pot face completari sa o faca la oricare din articolele de pe site. Multumesc