Intretinere si reparatii



In primul rand trebuie stiut ca oricat de scumpa ar fi o bicicleta,si oricat de performanta nu va functiona daca nu este intretinuta corect si periodic.Mai vad oameni cu biciclete destul de bune,iar lantul si pinioanele sunt ori negre de mizerie,ori ruginite si scartaie.Nici sa le cureti mai mult decat te dai nu e bine.
Cel mai important este tinerea transmisiei(angrenaj,lant,pinioane) curate.Acestea trebuie curatate dupa fiecare iesire si lantul uns.Cel mai recomandabil pentru uns lantul este sprayul cu teflon.Acest spray este special conceput pentru transmisia bicicletei si nu atrage nisipul.Costa 20 de lei tubul.Varianta ieftina dar eficienta totusi a sprayului cu teflon este uleiul de motor(sau si mai bine,de cutie de viteze) de masina NEARS.Acesta are dezavantajul de a se incarca rapid cu nisip si praf,fapt care duce in timp la erodarea mai rapida a transmisiei.La curatarea transmisiei aveti nevoie doar de o carpa si o tija ascutita care sa incapa in spatiul dintre pinioane.Se sterge bine lantul tinand carpa pe el si pedaland inapoi,la fel si pinioanele tinand tija intre fiecare pinion.
Daca aveti telescop, acesta trebuie curatat pe bratele care culiseaza cu o carpa simpla inainte de fiecare iesire.La o anumita peioada,specifica fiecarui telescop,trebuie facuta si o revizie profesionala unde se schimba uleiul si eventual semeringii.
La spalatul bicicletei cu furtun si apa cu presiune a se evita udarea in exces a capetelor libere a cablurilor,butucilor,cuvetariei.In general nu se recomanda spalarea cu apa sub presiune.O galeata si burete este suficient.
Curatati intotdeauna bicicleta inainte de a o duce intr-un service,din respect pentru mecanici dar si pentru ca reglajele sa fie mai precise.
Prin tinerea curata a bicicletei se pot depista mai usor eventualele defectiuni/fisuri etc.
Nu veti regreta niciodata ca ati curatat bicicleta,dimpotriva va va placea cum arata si va va inspira la mai multe iesiri.

3 comentarii:

Anonim spunea...

merci de ponturi colega :)

mircea

Anonim spunea...

Am auzit ca lantul se poate curata si cu diluant?

Freeride spunea...

Pai teoretic s-ar putea, acuma diluantul se poate sa fie o varianta mai scumpa, nu stiu ce sa zic. merita incercat.